Vanuit het speerpunt maatschappelijk verantwoord ondernemen, hebben de medewerkers van Nehem de mogelijkheid om 1% van hun werktijd te besteden aan een maatschappelijk project. De adviseurs kiezen zelf een thema of organisatie dat past bij hun eigen interesses. In dit artikel vertellen we hoe Nehem-adviseurs Kim en Lianne hun steentje bijdragen aan de organisatie Petje af in de regio Hart van Brabant.
Petje af
Petje af ondersteunt gemeenten in het bevorderen van kansengelijkheid door middel van een aanvullend programma op het regulier onderwijs. Dit programma biedt kansen aan kinderen (10-14 jaar) die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. De Petje af-methode stimuleert de talentontwikkeling van de kinderen. Het aanbod bestaat uit een lokaal georganiseerd, praktijkgericht programma waardoor de kinderen in aanraking komen met inspirerende rolmodellen en diverse werkvelden. Een Petje af-jaar wordt opgebouwd uit 30 zondagen verdeeld over zeven blokken van vier weken en twee talentgesprekken per jaar. Per blok komt een verschillend beroep aan bod. Centraal hierin staan praktijkervaring en de ontmoeting met de gastdocenten van Petje af. De kinderen komen in aanraking met nieuwe ervaringen, verfrissende ideeën en inspirerende rolmodellen. Daarnaast biedt Petje af activiteiten aan, gericht op kunst, cultuur en gezond gedrag. Geen schoolboeken voor de kinderen, maar leuke, praktijkgerichte activiteiten dus! Petje af opent deuren die voor vele kinderen anders gesloten blijven. De vrijwillige gastdocenten brengen bewezen interessante leerervaringen voor de kinderen tot stand. Andersom raken de gastdocenten tijdens het werken bekend met het talent en doorzettingsvermogen van de kinderen.
Ondersteuning Nehem
Door middel van regelmatig contact biedt Nehem ondersteuning aan Saskia Stads, locatiemanager van Petje af Hart van Brabant, bijvoorbeeld om mee te denken over gastdocenten, nieuwe onderwerpen voor de gastlessen of financieringsmogelijkheden. Zo kwam ook de behoefte naar het vernieuwen van de vertaalplaat naar voren. De vertaalplaat is van belang om die ouders, die nog niet zo goed Nederlands spreken, goed te kunnen informeren over de praktische zaken bij Petje af. Kim en Lianne hebben geholpen bij het herontwerpen van de vertaalplaat voor ouders van kinderen die deelnemen aan Petje af. Vervolgens hebben zij samen met Saskia en drie kinderen van Petje af, gekeken naar de begrijpelijkheid van de vertaalplaat en hoe deze nog verder verbeterd kan worden. Vanuit de kinderen kwamen een aantal verhelderende inzichten en heel goede ideeën naar voren, waardoor de vertaalplaat nu een stuk duidelijker en overzichtelijker is gemaakt. Er is via YouTube nu een vertaalplaat beschikbaar voor iedere taal, in plaats van één groot document met alle talen.
De vertaalplaat is te vinden op de website van Petje af. Bekijk hem via deze link!